5. RIJEČKI SAJAM KNJIGA – PREDSTAVLJEN NOVI ROMAN VEDRANE RUDAN


Legendarni trajektni brod Marina, koji je desetljećima spajao Zadar i Pulu (uključujući neke sjevernojadranske otoke), a koji je otprije nekoliko godina «umirovljen» i, samo zahvaljujući nečijom poduzetničkom providnošću, spašen od rezališta starog željeza, već nekoliko mjeseci novi je kulturno-zabavni punkt riječke luke. U četvrtak navečer, brod Marina, na kojemu su «ispisane» mnoge ljubavne i ljubavničke priče raznih generacija, bio je domaćin predstavljanju novog, i to baš ljubavnog romana Vedrane Rudan «Kosturi okruga Madison».
Bilo je to, ujedno, i prvo premijerno predstavljanje jednog književnog ostvarenja ove popularne autorice  u – njenom gradu. Još jedan kuriozitet kada je riječ o  djelovanju Vedrane Rudan, ali i razlog više da brodska sala bude ispunjena do posljednjeg mjesta.

Došli su je pozdraviti brojne kolege i prijatelji: ekipa nekada vrlo popularne emisije «Primorska poneštrica» Radio Rijeke, čiji je Vedrana bila zaštitni znak i u koju je prije dosta godina utkala onu novinarsku, britku sebe; glumački ansambl predstave rađene po njenom romanu «Dabogda te majka rodila», predvođen izuzetnim glumicama Zojom Odak i Oliverom Baljak, riječki kazalištarci na čelu s velikim entuzijastom Nenadom Šegvićem…Bilo je tu svih generacija, od mladih do onih koji se, na Vedraninu radost, o seksu ne libe pričati i nakon 70-te! A upravo o tome govori njen novi roman, nedavno objavljen u izdanju V.B.Z.-a…

Naglasivši kako je riječ o prvom ljubavnom romanu ove autorice, urednik knjige Drago Glamuzina istakao je kako, prateći dva ljubavna trokuta,  ovdje «čitamo suptilne opise»,  ali njena literatura iznova – udara u pleksus.

Iako naviknuti na neobične promocije njenih knjiga, Vedrana Rudan ponovo je uspjela iznenaditi svoju publiku. Bilo je ovdje i razgovora o seksu, i glume, i glazbe. Sjajnim monologom upravo na temu seksa, i to na čakavštini, autorica je uvela publiku u događanje, da bi potom ušla među njih, potaknuvši ih da progovore o svom seksualnom životu. Za nagradu su na dar dobili njen novi roman. A jedan čičica je za svoj odgovor zaslužio čak tri! Jer je autoricu podsjetio kako je prije puno godina radio u nekoj od onih ustanova zaduženih za mirenje, razvode, i kako se sjeća njenog razvoda braka…Dobio je veliki aplauz, netko je, eto, i Vedranu uspio iznenaditi.

Velika riječka glumica Olivera Baljak izvela je monolog iz nedavno postavljene predstave «Dabogda te majka rodila», za što je nagrađena burnim pljeskom, dok je pjesnik i prozaik Daniel Načinović, ovoga puta s gitarom, publiku zabavio svojim poznatim pjesmama. Jednu je posebno posvetio Vedrani, onu Hanibala Lucića – «Jur ni jedna na svit vila».

Brod Marina, rekosmo, odavno je umirovljen, mnoge dame svoga Clinta nisu dočekale…Ipak, ima nade: možda će ovaj brod nekada i zaploviti, a vi se za svoj seksualni život pobrinite sami. Dok je vrijeme, a vrijeme je uvijek.  Barem tako preporučuje Vedrana Rudan! 

(Zoran Simić)
×
Prijava
Izgubljena lozinka
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.