PALAC GORE ZA 5. RIJEČKI SAJAM KNJIGA!


Niti olovni oblaci, niti kiša koja se obilato ispadala proteklih dana u Rijeci, nisu uspjeli pokvariti raspoloženje knjigoljupcima, čitalačkoj publici, piscima… koji od prošlog četvrtka pohode ovogodišnji, peti po redu Riječki sajam knjiga. Na tamošnjem Korzu, u zgradi Filodrammatice, dvije v|b|z-ove knjižare, kao i na vanjskim štandovima, sve je u znaku knjige i autora. I, sudeći po posjećenosti, organizatori mogu biti zadovoljni.

Četrdesetak promocija, predstavljanja, čitanja, te stotinjak autora, pisaca, pjesnika, urednika, kritičara, kroz različite programe svakodnevno je na «meniju» ovogodišnje KIČME (popularni moto sajma, nastao od slogana Knjige i časopisi na morskoj ariji). Programski se odbor potrudio riječkoj publici predstaviti zavidan broj premijernih promocija, knjiga koje su doslovno objavljene ovih dana, uz nekolicinu hit naslova, te najnovija izdanja autora i projekata izdavačkih kuća s riječkog područja… Posjetitelji i struka za taj su programski recept digli palac gore: kažu da je ove godine najbolji do sada! Potvrđujući to svakodnevno i u praksi, jer je posjećenost, za književne prilike, izvrsna, za mnoga se predstavljanja traži stolica više.

Vedrana Rudan, Mirjana Krizmanić, Zoran Ferić, Ivana Simić Bodrožić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Neven Ušumović, Hrvoje Klasić, Kristijan Vujčić, Bruno Šimleša, Denis Derk, Aleksandra Orlić, Mitja Čander… samo su neki od autora koji, predstavljajući svoje najnovije knjige, dali programski ton ovogodišnjem sajmu. A predstavljanja se, osim u zgradi Filodrammatice, nošena sad već višegodišnjom tradicijom, odvijaju na raznim riječkim kulturnim punktovima: ove godine i u klubovima Palach, Pepe Rosso, na brodu Marina, u Gradskoj vijećnici… Dajući tako gradu Rijeci sveobuhvatni čitalački «štih».

Kako smo u uvodu spomenuli i brojna predstavljanja novih (a i onih nešto starijih) riječkih spisateljskih snaga, valja i tom zanimljivom segmentu posvetiti nekoliko riječi. Tim više što su uglavnom zakinuti za komadić medijske pažnje. Po rezultatima koje postižu, potpuno neopravdano. Zamislite samo ovo: dvije godine za redom nagrada Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina otišla je u Rijeku (ove godine Enveru Krivcu, prošle godine Tei Tulić, zapaženoj i po romanu «Soba za rakove). Zoran Krušvar, autor koji se u nedavno objavljenoj, hvaljenoj knjizi «Zaljubljeni duhovi» po prvi put bavi temom ljubavi, već broji brojna priznanja (između ostaloga dvije SFERE za svoje «fantastične» priče), Zoran Žmirić čiji je antiratni roman «Blockbuster» osvojo regiju i ovih dana izlazi u Italiji, prošlogodišnji je dobitnik Nagrade Grada Rijeke, Vlado Simcich Vava nakon nekolicine Porina zasluženih za glazbena ostvarenja (Laufer, En Face itd) u posljenje vrijeme ne zaostaje ni na planu ozbiljne književne afirmacije (nedavno objavljen roman), Nikola Petković, predsjednik HDP-a, o njemu se više zna… E, svi su oni, okupljeni pod programskom parolom Riječka noć uz priče, jedne večeri zajedno su nastupili, u «čitalačkom programu», u kultnom rock klubu Palach. U dvorani koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Potaknut atmosferom, ali i razmišljanjima kako se o njima i njihovom radu (a još je briljantnih riječkih spisatelja) nedovoljno zna, kako riječka književna scena, na žalost, već desetljećima ne postoji, moderator programa Zoran Simić ovako je otvorio večer: - Velika je većina ovdje prisutnih, i pisaca i publike, «pupčano» vezana u rock and roll, zato nije slučajno što ovu književnu večer održavamo u Palachu. Rijeka godinama nema književnu scenu, ali ima sjajne autore. Kako su i Vava i Žmirić, kao i mnogi drugi, svoje uspješne glazbene karijere započeli u garažama, a kasnije postali predvodnici glasovite riječke «rock scene», možda je i ova večer u Palachu, u jednoj «getoiziranoj» dvorani, svojevrsnoj književnoj garaži, početak nečega što bismo, s veseljem, uskoro zvali – riječka književna scena!

Riječki sajam knjiga otvoren je još tri dana, do subote. Uz velike popuste upravo na najnovija izdanja, velik izbor domaće i strane literature i bogat književni program, eto razloga za jedan ugodan vikend uz knjigu. Ovoga puta bez kiše, najavljene su ljetne vrućine…
×
Prijava
Izgubljena lozinka
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.