Dvije i druge
Više iz područja Proza

Dvije i druge

Štivičić, Tena


107,10 kn Trenutno nije dostupno
 • Uvez: Meki uvez
 • Broj stranica: 260
 • Format: 14.5*19.5
 • ISBN: 9789531207720
 • Izdavač: Profil
 • Godina izdanja: 2008.
 • Biblioteka:
 • Izdanje: -

"Od 'Nedjelje' do 'Fragilea' članica sam kluba obožavatelja Tenina pisanja i režiram sve što mogu režirati u kazalištu ili na radiju. I zapravo je neobično što smo, tijekom te suradnje, Tena i ja postale i ostale prave prijateljice. Postavljanje na scenu djela živog autora zapravo je prilično okrutan postupak jer, nakon prvog divljenja koje se piscu pokaže samim odabirom da se njegov tekst oživi u predstavi, slijede bolne intervencije, rasprave, kraćenja, pokušaji usmjeravanja i preusmjeravanja. Rijetka je sreća imati pisca koji je glas tvoje vlastite generacije, a pogotovo kad je ta generacija konfuzna i nesuvisla, izgubljena u presporu i otegnutu sazrijevanju. Tena u svojim dramama ne forsira logiku tamo gdje je nema, ne utjeruje pravdu nauštrb životu, ne krati rečenicu da bi sakrila prazninu niti je produljuje da bi nam pojašnjavala nejasnoće, ne ulaguje nam se niti nas prezire bili mi glupi ili pametni, snobovi, seljaci, Zagrepčani ili stanovnici svijeta. Zato sve što napiše igra. Jer ona nije samo profesionalka koja piše otkad zna za sebe i jer piše tako kao da bez toga ne bi znala za sebe, ona je i prijateljica puna ljubavi i za brz i sumanut život oko sebe I za kazalište, za ljude koji ga rade i s mnogo poštovanja za one koji u njega dolaze. "

Tea Gjergjizi Agejev, redateljica 


Tena Štivičić rođena je 1977. u Zagrebu. Završila je jezičnu gimnaziju i diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Magistrirala je dramsko pismo na Goldsmiths Collegeu, University of London. Od 2003. živi i radi u Londonu. Piše drame, filmske scenarije i kolumne u časopisu Zaposlena i u Vjesniku. Kolumne iz Zaposlene objavljene su 2007. u zbirci kolumni "Odbrojavanje". Sudjelovala je na mnogim programima za mlade pisce kao što su Interplay Australia i jednogodišnji Paines Plough Future Perfect Writers Programme.
Provela je šest mjeseci u Bielu u Švicarskoj kao gost-umjetnik bernskog kantona.
Royal Court Theatre i BBC uvrstili su je 2006. među 50 mladih pisaca koji će obilježiti sljedećih 50 godina u kazalištu Velike Britanije. Za Kazalište Ulysses adaptirala je s ocem, Ivom Štivičićem, novelu "Pijana noć 1918". Miroslava Krleže. Drame "Na samrti" (1998.), "Nemreš pobjeć od nedjelje" (2000.), "Parsifal – viteška priča epizoda 1" (2001.), "Dvije" (2002.), "Pssst" (2003.), "Fragile!" (2004.), "Nine Tenths" (2005.), "Krijesnice" (2007.), "Goldoni Terminus" (2007.) i "Felix" (2008.) izvođene su i objavljivane u desetak europskih zemalja i prevedene na nekoliko jezika.

od istog autora

predlažemo

Zadnje pregledani naslovi


×
Prijava
Izgubljena lozinka
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.