Predstavljanje knjige "Civilna opasnost"

CIVILNA OPASNOST, novi roman Krune Čudine, iznosi nam kroniku jednog odnosa između dvoje ljudi – pripovjedača i Hane (»moje žene«, kako je on naziva) – koji je prožet čestim eskalacijama bijesa, gomilanjem međusobnih optužbi, psihičkim slomovima... Pozadina jaza između to dvoje protagonista postaje razumljivija kroz povremene pripovjedačeve retrospekcije iz kojih saznajemo kako su se u međuvremenu odrekli svojih poslova, prijatelja, ali i vlastitog djeteta, koje su poslali da živi na selu – te da su gotovo opsjednuti samo jednom mišlju: kako će od svoje kuće i vrta načiniti što sigurniju utvrdu koja će ih zaštititi od izvanjskih – civilnih opasnosti. Upravo zbog toga, opravdano se nameće pitanje objektivnosti doživljavanja stvarnosti u kojoj protagonisti romana žive.

U tom smislu, misaoni naturalizam i fragmentarnost diskursa koji karakteriziraju autorovo pripovijedanje mogu se promatrati kao odraz otuđenosti suvremenog života i sredstvo za naglašavanje pesimistične vizije svijeta u kojem se kataklizma možda već dogodila, a budućnost počiva na pukom životarenju likova u situaciji koja ne nosi nikakvu nadu u mogućnost promjene, ili pak povratka u stvarnost kakvu su nekoć poznavali i u društvo u kojem su tada živjeli...

Kruno Čudina rođen je 19. 5. 1979. godine u Zagrebu, Hrvatska, gdje živi i radi. Studirao je filozofiju i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u jednoj privatnoj tvrtki kao savjetnik za međuljudske odnose i kulturnu razmjenu. Piše pjesme, kratku prozu, romane, eseje te kolumne, a tekstovi su mu bili objavljivani u svim relevantnim hrvatskim književnim časopisima i antologijama.

Do sada je objavio dva romana: Bdjenje (2008., Aora) i Nije bilo dovoljno (2010., Naklada Ljevak). Trenutačno piše novi roman, uređuje svoje ostale rukopise te radi na scenariju temeljenom na romanu Nije bilo dovoljno. S tim je romanom 2011. godine ušao u izbor za nagradu Meša Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji objavljeni roman na štokavskom govornom području.

Možda će vas zanimati

×
Prijava
Izgubljena lozinka
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.