15 RUKOPISA U POLUFINALU

V.B.Z. NAGRADE

ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN 2018. GODINE

 

Žiri u sastavu  Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 15 polufinalista ovogodišnje nagrade:

 

šifra: SAVE AS; naslov romana: Dvije noći u Barceloni

šifra: Afrodita ; naslov romana: Sonata

šifra: 2012 – 2018; naslov romana: Tko ako ne ja

šifra: Zaljubljenost; naslov romana: Zaljubljenost

šifra: Nefertiti 14141; naslov romana: Sitni pomaci

šifra: TRIMTAB; naslov romana: Samuel Gide

šifra: BOR; naslov romana: Alen S gojzerice

šifra: Izvedeni oblik; naslov romana: Srednji rod

šifra: IŽULA; naslov romana: Paintball

šifra: Tea; naziv romana: Ljekoviti rječnik

šifra: Hoćemo li sutra u kino; naziv romana: Hoćemo li sutra u kino

šifra: Cuica de Noord; naziv romana: Ne vidim te, Velverine

šifra: Barba_1833; naziv romana: Gospodar lutaka

šifra: More; naziv romana: Sfinga

šifra: Nora; naziv romana: Nora

 

Do 15. siječnja 2018., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 112 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već četrnaesti put.

 

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, a ove je godine, prema ocjeni žirija, na Natječaj prispio velik broj kvalitetnih rukopisa, pa je odlučeno da se broj polufinalista poveća s 12 na 15. Nagradu dodjeljuju V.B.Z., ove godine uz podršku glavnih partnera, tvrtki Dalmacijavino i Pipi te sponzora Tisak Medije i Znanja te uz potporu programa Poduzetništvo u kulturi Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2016. godine dobili su Josip Mlakić za „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za „Wonderland“ i Jelena Marković za „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za „Brdo“,  Marina Vujčić za „Susjed“ te Ivica Ivanišević za „Knjigu žalbe“ i Lada Vukić za „Specijalnu potrebu“.

2 thoughts on “15 RUKOPISA U POLUFINALU V.B.Z. NAGRADE

 1. dragan, drago, nakir says:

  Poštovani, jedan od romana poslan je pod šifrom KIR008 za 2018 godinu. Ako isti nije na gornjem spisku, znači li to kako je postupak natječaja za isti završen te autor može tražiti drugog izdavača.

  • WEB admin says:

   Poštovani, zahvaljujemo se na vašem interesu.
   Upravo tako, za sve naslove koji nisu na spisku autori mogu dalje tražiti drugog izdavača.

   Ovim putem vam se želimo zahvaliti na sudjelovanju, te se nadamo da ćete i sljedeće godine sudjelovati u našem natječaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.