Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je šest finalista ovogodišnje nagrade:

  1. Šifra: LetItBe2001
    Roman: Posljednji muškarac
  2. Šifra: Katarina, Velika i Mala
    Roman: Katarina, Velika i Mala
  3. Šifra: BELLI FICHI
    Roman: Slani mrak
  4. Šifra: Gerd Müller
    Roman: Nestajanje
  5. Šifra: Abaca
    Roman: Troškovi
  6. Šifra: À bout de souffle
    Roman: Strapado

Do 1. veljače 2019., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već petnaesti put.

Pobjedniku natječaja nagrada će biti dodijeljena u Rijeci 15. svibnja 2019. u sklopu 12. festivala autora Vrisak.

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2018. godine dobili su Josip Mlakić za „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za „Wonderland“ i Jelena Marković za „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za „Brdo“, Marina Vujčić za „Susjed“, Ivica Ivanišević za „Knjigu žalbe“ i Lada Vukić za „Specijalnu potrebu“ te prošle godine Marina Šur Puhlovski za „Divljakušu“.

Veselimo se što će se tom nizu pridružiti još jedno ime.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.