Ateološki traktat

Ateološki traktat (Meki uvez)

Trenutno nije dostupno.
Cijena: 90.00 kn
Vaša cijena: 81.00 kn
Uštedjeli ste: 9.00 kn

ISBN: 9789536908035
Izdavač: Prometej
Godina izdanja: 2009
Broj stranica: 253
Format: 12,5*20 cm
Područja: Filozofija , Društvene znanosti
Michel Onfray (r. 1959.) je francuski filozof i publicist vrlo specifičnog stručnog životopisa. Nakon dvadesetogodišnjeg rada u akademskom miljeu, 2002. osniva Narodno sveučilište u Caenu s radikalnim programatskim profilom. Naime, program koji obuhvaća široki spektar akademskih polja pruža se polaznicima potpuno besplatno, čime siromašniji slojevi dobivaju priliku sudjelovati u seminarima eminentnih stručnjaka. Cijeli se projekt financira isključivo vlastitim prihodima (uglavnom prodajom Onfrayovih knjiga), iz ideoloških pobuda odbijajući ikakvu državnu dotaciju. Onfray je autor tridesetak knjiga koje su prevedene na sve "velike" jezike i na mnoštvo "malih". Najpoznatije među njima su Le ventre des philosophes, critique de la raison diétététique (1989), Cynismes, portrait du philosophe en chien (1990), L'art de jouir : pour un matérialisme hédoniste (1991), Théorie du corps amoureux : pour une érotique solaire (2000) i Ateološka rasprava (2005). Budući da su mnoge od njih postigle status best-sellera, Onfray figurira na svjetskoj sceni kao nova intelektualna super-zvijezda. Hrvatsku je publiku, nažalost, izuzev par članaka u periodici, zaobišla ta »manija«.

Razlog posvemašnje aklamacije Ateološke rasprave može se prepoznati i u njezinom kvazi-programatskom sadržaju. Naime, ovo je djelo rasprava u skoro najdoslovnijem smislu te riječi. Oblikovanje teksta, idejno i stilistički, više priliči živoj polemici te utoliko knjiga nalikuje na transkript javnih predavanja, kakva se zacijelo održavaju na Caenskom Narodnom sveučilištu. Podnaslov rasprave je Fizika metafizike što bi čitatelja neupoznatog s programskim odrednicama Onfrayeva djelovanja moglo navesti na dojam o skrupuloznoj studiji o fizičkim osnovama metafizike. Međutim, ova je rasprava daleko od toga. Program je donekle konkretno izražen sljedećim riječima: "Ateologija postavlja sebi tri zadatka: dekonstruisati tri monoteizma (…).Posle demontiranja neprijateljstva monoteizama u odnosu na imanentni i mogući radosni život, ateologija se može posebno pozabaviti jednom od triju religija da bi razmatrala kako se ona gradi, uspostavlja i ukorenjuje na načelima koja redovno podrazumevaju falsifikovanje, kolektivnu histeriju, laž, fikciju i mitove kojima se daju sva ovlašćenja.(…) treći deo – dekonstruisanje hrišćanstva" (str. 90-91).

Već iz same ove trodiobe, dâ se razabrati koliko je autoru malo stalo do formalističkih preciznosti, konkretno ovdje, logičkog načela divizije. Time ne želim sugerirati da se knjiga »raspada po šavovima«, već samo ukazati na osobito virulentni stil tog "militantnog" ateizma koji na podlozi ogromne erudicije britkim i razornim napadima nastoji delegitimirati sam koncept religijske i/ili teološke misaonosti. Rasprava je tako samo formalno podijeljena u 4 cjeline (Ateologija, Monoteizmi, Hrišćanstvo, Teokratija), iako slijed izvođenja misli tek ovlaš prati naznačenu liniju.

knjige slične tematike

recenzije korisnikaSaznajte više o recenzijama

Ova knjiga još nema korisničkih recenzija.
Budite prvi koji će ocjeniti ovu knjigu i pomozite ostalim korisnicima pri odabiru.