Ekumenska trilogija

Ekumenska trilogija (Tvrdi uvez)


Cijena: 298.00 kn
Vaša cijena: 268.20 kn
Uštedjeli ste: 29.80 kn

ISBN: 9536460211
Izdavač: Prometej
Godina izdanja: 2005
Broj stranica: 1432
Format: 17*24 cm
Područja: Religija, teologija , Društvene znanosti
Ekumenizam je postala riječ koja se najčešće upotrebljava u vjerskom rječniku današnjice svih kršćanskih crkava, zajednica i pokreta.

Mnoge, posebice velike tradicionalne kršćanske crkve poput Katoličke i Pravoslavne, smatrale su donedavna ekumenizam kršćanskom utopijom i nekakvom maglovitom religijom budućnosti. Iznenađujući obrat i neočekivana promjena poimanja ekumenizma dogodila se 1964. god. kada je Katolička crkva na Drugom vatikanskom saboru prihvatila ekumenski pokret kao pozitivno i poželjno nastojanje oko ponovnog ujedinjenja kršćana različitih vjeroispovijesti, s njegovim apstraktnim izrazom: ekumenizam.

Po mišljenju mnogih kršćanskih mislilaca i analitičara povijesti kršćanstvo je nakon dva tisućljeća razdora, sukoba, raskola i međusobnog sumnjičenja konačno i nepovratno krenulo u potragu za svojim razorenim jedinstvom. Nikada u povijesti kršćanske crkve i kršćanske crkvene zajednice nisu tako bolno osjetile nedjelotvornost Kristove molitve "Da svi budu jedno" (Iv 17,23), kao u ove naše dane, smatrajući se i pojedinačno, u većoj ili manjoj mjeri, odgovornima zbog sablazni kršćanske razjedinjenosti.

Dosadašnja georeligijska karta kršćanskog svijeta, na kojoj su dominantan položaj zauzimali katolički Rim i pravoslavni Carigrad, dobila je nov oblik pojavom ekumenske Ženeve, kao sjedišta Ekumenskog vijeća crkava, s dominantnim protestantskim obilježjem. Stječe se dojam kao da su se razjedinjeni kršćani uputili na put u Emaus kako bi za zajedničkim stolom otkrili svog suputnika Isusa Krista i priznali ga svojim Bogom i Spasiteljem te utemeljiteljem Crkve, zajednice Božjeg naroda.

NAGRADA JOSIP JURAJ STROSSMAYER ZA NAJUSPJEŠNIJI IZDAVAČKI POTHVAT U 2006. S PODRUČJA DRUŠTVENIH ZNANOSTI

Juraj Kolarić redovni je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i naš najbolji teološki stručnjak za interkonfesionalne odnose i ekumenizam. Predaje i vodi postdiplomske studije u Njemačkoj, papinskom zavodu Georgianumu, Hrvatskim studijima, Filozofsko-teološkom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Predaje kolegije Opća crkvena povijest, sakralna umjetnost i latinski jezik. Od 1977. do 1991. obavlja dužnost tajnika Vijeća za ekumenizam. Redovni je član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Salzburg) od 1991. Od 2000. godine predstojnik je Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Suradnik je u Hrvatskom leksikonu, Religijskom leksikonu i Suvremenoj katoličkoj enciklopediji, te Hrvatskoj enciklopediji. Njegov znanstveni opus obuhvaća više od 400 bibliografskih jedinica.

knjige slične tematike

Vjera i kultura 420,00kn 420,00 kn
Trenutno nije dostupno

recenzije korisnikaSaznajte više o recenzijama

Ova knjiga još nema korisničkih recenzija.
Budite prvi koji će ocjeniti ovu knjigu i pomozite ostalim korisnicima pri odabiru.