Historijska čitanka 1

Historijska čitanka 1 (Meki uvez)


Cijena: 39.00 kn
Vaša cijena: 35.10 kn
Uštedjeli ste: 3.90 kn

ISBN: 9532016023
Izdavač: V.B.Z. d.o.o.
Godina izdanja: 2006
Broj stranica: 220
Format: 12*20 cm
Područja: Proza
Kultna knjiga Miljenka Jergovića – subjektivna povijest jednog vremena, zemlje i grada...

Ova knjiga ne govori o stvarnim događajima, nego o sjećanju na stvarne događaje i o strategiji zaboravljanja. U njoj postoje krivo zapamćena imena i godine, neki su gradovi postali drugim gradovima, a s novčanica su nestala lica zeničkih topioničara i pojavila se lica husinskih rudara. Vjerojatno postoji neko pravilo prema kojem čovjek pamti i zaboravlja, ali budući da su priče o sjećanju obično historija ili fikcija, izbjegavamo misliti o takvim pravilima.

"Historijska čitanka" nije ni historija, ni fikcija, nego je popis onoga što još uvijek postoji kao inventar jedne posve subjektivne povijesti grada, zemlje i vremena. Kao i svaki popis, tako bi i ovaj trebao težiti preciznosti. On ništa ne uljepšava, ne obrađuje i ne osmišljava, nego nabraja, sve dok ima što nabrajati. U njemu ima ponavljanja, i onih emocija kojih bi se sramila svaka ozbiljna priča o vremenu, ali ih se ne srame porodični albumi s fotografijama.
"Historijska čitanka" zapravo je porodični album jer se čovjek uvijek familijarizira s ljudima u vremenu koje je prošlo i koje si želi objasniti.

drugi kupci su uz ovaj naslov kupili i ovo

knjige slične tematike

recenzije korisnikaSaznajte više o recenzijama

Ova knjiga još nema korisničkih recenzija.
Budite prvi koji će ocjeniti ovu knjigu i pomozite ostalim korisnicima pri odabiru.