Kako se nositi s djecom problematična ponašanja

Kako se nositi s djecom problematična ponašanja (Meki uvez)

Trenutno nije dostupno.
Cijena: 119.00 kn
Vaša cijena: 107.10 kn
Uštedjeli ste: 11.90 kn

ISBN: 9789531789257
Izdavač: Naklada Ljevak
Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 156
Format: 17*23.5 cm
Područja: Psihologija, pedagogija
Kako se nositi s djecom problematična ponašanja
Ne mogu učiti, ne žele učiti, ne zanima ih


Puno je rasprava o tome kako je danas ponašanje u školama loše i neprimjereno. Kakvi god izvori i razlozi bili, ostaje činjenica da nastavnici sve više moraju obuzdavati širok raspon ponašanja, uključujući i djecu koja nisu samo „zločesta“, nego i zahtjevna, pa čak i destruktivna.

Kako je preduvjet uspješnog rješavanja problema dobra definicija i poznavanje poteškoće, autor nam iznosi detaljan pregled glavnih simptoma kojima pridodaje osobna zapažanja.

U knjizi su pruženi jasni kriteriji za razlikovanje opozicionalnog ponašanja od ponašanja hiperaktivnog djeteta, te djeteta koje razvija poremećaj u ponašanju. Osobito je dojmljiv prikaz hiperaktivnosti s pozicije djeteta koje se obraća svojem učitelju, te prateće praktične upute za rad. Kad bi nam dijete govorilo, reklo bi otprilike: ne, nisam zaboravio, nego nisam ni čuo. To znači da je previše zbrke u njima samima, koju samo dodatno pojačavamo svojim nejasnim ili preopćenitin zahtjevima. Zato upute koje dajemo trebaju biti kratke i jasne, upućene u pravom trenutku i vezane uz konkretno ponašanje. Autor također ističe važnost osvještavanja pojedinog ponašanja, koje najčešće podrazumijevamo, umjesto da ga izgrađujemo. Prihvaćanje nemogućnosti da se nešto uradi, pruža pravo na pogrešku, koja je odličan temelj za buduća učenja. Lucidno je istaknuta praksa ignoriranja onih odgovora ili rješenja koja nisu istoznačna, nego možda samo približna. Ignorirajući ih, gubimo važne informacije o načinu na koji dijete razmišlja. Tako gubimo i bliskost, koja je preduvijet svakog učenja, naročito u kasnijem školskom uzrastu, u osjetljivoj tinejdžerskoj dobi.

Velika je vjerojatnost da učitelji, suočeni s nekad nepredvidljivim izazovima u radu s djecom problematična ponašanja, unatoč dobrom timskom radu, osjete zamor i jasan osjećaj da su iscrpili zalihe svoje snage. Autor im šalje jasnu poruku, da je potpuno u redu taj osjećaj prihvatiti i vidjeti što dalje. Tek iz dubokog prihvaćanja problema izvire i nagovještaj njegova rješenja.

Priručnik će podjednako biti zanimljiv roditeljima, učiteljima, psiholozima i suradnicima u školi i izvan nje, a svakako vrijedan poticaj za promišljanje gdje se u svjetlu navedenih iskustava nalaze djeca u našim školama, kao i odrasle osobe koje se njima bave.

drugi kupci su uz ovaj naslov kupili i ovo

knjige slične tematike

recenzije korisnikaSaznajte više o recenzijama

Ova knjiga još nema korisničkih recenzija.
Budite prvi koji će ocjeniti ovu knjigu i pomozite ostalim korisnicima pri odabiru.