Povijest izbliza

Bilandžić, Dušan


202,50 kn
 • Uvez: Tvrdi uvez
 • Broj stranica: 735
 • Format: 16*24.5
 • ISBN: 9536460602
 • Izdavač: Prometej
 • Godina izdanja: 2006.
 • Biblioteka:
 • Izdanje: -

POVIJEST IZBLIZA - memoarski zapisi 1945.-2005.

Ovi Bilandžićevi Memoarski zapisi višestruko su zanimljivi i važni. U njima se potanko, kronološki ustrajno, faktografski gusto i plastično opisuju situacije, prilike, okolnosti, uvjeti i razlozi, glavni akteri koji su stajali iza značajnih, ponekad i prijelomnih događaja i odluka kako u ex-Jugoslaviji tako i u samostalnoj hrvatskoj državi.

Prvi se dio memoara odnosi na pokušaje i tendencije demokratizacije, pluralizacije i liberalizacije jugoslavenskog društva, na žestoke debate i nedoumice državno-partijskih elita o mogućnosti prelaska na tržišne odnose i višestranačke oblike društva i političke vlasti. Drugi se dio odnosi na događaje, okolnosti i protagoniste koji su obilježili stvaranje i priznanje samostalne hrvatske države.

Iz Bilandžićevih se angažiranih i znanstveno-intelektualno distanciranih opservacija i zabilježenih događaja može dobiti posve jasna slika o tome kako je u tim prijelomnim, još ratom obilježenim okolnostima, zamišljana samostalna hrvatska država i razvoj hrvatskog društva. Zato se opravdano može konstatirati da će ovo Bilandžićevo djelo naići na zavidan interes javnosti.

Dušan Bilandžić iznimno je zanimljiva ličnost hrvatskog kulturnog i političkog kruga. Vojna (partizan u antifašističkom pokretu, služba u JNA), politička (Sindikat, SKJ, SKH, Sabor, potpredsjednik RH) i akademska karijera (povjesničar, sveučilišni profesor, dekan, akademik), kao i velik broj objavljenih znanstvenih djela - omogućili su mu vrlo bliske susrete s glavnim akterima i protagonistima ex-Jugoslavije i moderne Hrvatske, Evrope i svijeta. Pred nama su dnevnički zapisi i sjećanja o ljudima, događajima i vremenima; riječ je o autentičnim svjedočanstvima, pisanima bez naknadne pameti.

"Memoari Dušana Bilandžića iznimno su zanimljivo i intrigantno djelo, koje neće samo konsternirati ili zabaviti svoje čitatelje, ovisno o njihovim političkim preferencijama, nego će ubuduće biti i jedan od nezaobilaznih izvora u povijesnim i politološkim studijama jugoslavenske (1945-1990) i hrvatske države (1990- 2005)."
dr. Mirjana Kasapović

"Dušan Bilandžić odlučio je svoja intimna zapažanja i procjene o sumraku titoizma (Jugoslavije) i stvaranju hrvatske države - podijeliti sa širokim čitateljstvom, sadašnjim i budućim. Nakon pročitane knjige dade se zaključiti da možda nije bilo najlakše živjeti časno s Titom, ali mnogo je gore živjeti beščasno u mekim vremenima pluralizma. Ova je knjiga izvrstan izvor i predmet za razmišljanje o našem vremenu."
dr. Ivan Banac

predlažemo

Zadnje pregledani naslovi


×
Prijava
Izgubljena lozinka
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.