S Krležom, poslije 71

S Krležom, poslije 71 (Tvrdi uvez)

Trenutno nije dostupno.
Cijena: 159.00 kn
Vaša cijena: 151.05 kn
Uštedjeli ste: 7.95 kn

ISBN: 9789530619715
Izdavač: Školska knjiga d.d.
Godina izdanja: 2011
Broj stranica: 330
Format: 20,5*15 cm
Područja: Teorija književnosti
Zapisi iz leksikografskog rokovnika

Priča je počela u listopadu 1971. Slutio se krah hrvatskog proljeća, a Josip Šentija imao je razloga strahovati za svoju budućnost - bio je član Vlade hrvatskog proljeća koja će u Karađorđevu biti pometena kao nacionalistička.

Nakon te političke drame, koja se još jedanput potvrdila kao »dvojnost hrvatske zbilje i hrvatske žudnje«, Krleža je kao direktor zaposlio Josipa Šentiju u tadašnjemu Jugoslavenskom leksikografskom zavodu. S obzirom na zahtjevan urednički posao u izradbi Leksikona JLZ i trećeg izdanja Opće enciklopedije, Šentija nije bio običan prolaznik kroz Krležin ured u Leksikografskom zavodu.
Poslovna je suradnja ubrzo prerasla u prijateljevanje u Krležinu domu na Gvozdu.

Mudri razgovori o književnosti, hrvatskoj povijesti, leksikografiji, hrvatskim zabludama, hrvatskim snovima, hrvatskoj neurotičnoj javnosti i nesmiljenoj politici, unutarnjoj i vanjskoj, koje su vodili Miroslav Krleža i Josip Šentija od listopada 1971. do sredine kolovoza 1981., u današnjemu se kulturnome i političkom kontekstu čine i te kako aktualnima i živima, i to ne samo zato što se objavljuju na 40. obljetnicu hrvatskog proljeća i 30. obljetnicu odlaska Miroslava Krleže. Štoviše, zapisi Josipa Šentije imaju snagu neupitnog svjedočanstva o vremenu muka nad svime što je bilo i nad svime što je uslijedilo nakon Karađorđeva.

knjige slične tematike

recenzije korisnikaSaznajte više o recenzijama

Ova knjiga još nema korisničkih recenzija.
Budite prvi koji će ocjeniti ovu knjigu i pomozite ostalim korisnicima pri odabiru.