Kritičaru Draganu Juraku V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman 📍

 

Na svečanom otvorenju 15. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u dvorištu art-kvarta „Benčić“ proglašen je ovogodišnji pobjednik V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

U konkurenciji od 92 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno, raznorodna rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, bilo je iznimno teško odabrati najbolji, naglasila je predsjednica žirija Jagna Pogačnik. U drugom krugu selekcije članovi žirija Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš među 10 polufinalista odabrali su pet finalista koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih. To su:

 

šifra: SEVILLA 1003; roman: Cijeli dan kiši u Zagrebu

šifra: HOLI! HOLI! HOLI!; roman: BIBLIOFILIJA

šifra: Pričat ćete o tome do kraja života; roman: IZOLACIJA

šifra: A183914; roman: MISTERIJ GENOMA

šifra: BLACK FLAG; roman: DNEVNIK JEDNE NULE

 

Nagrađeni je rukopis, kako saznajemo nakon razotkrivanja njegove šifre, romaneskni debi, odnosno prvi autorov otvoreni iskorak u fikcijsku prozu. Dobitnik ovogodišnje nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman svoj je rukopis na natječaj poslao pod šifrom HOLI! HOLI! HOLI! s naslovom BIBLIOFILIJA, a autor i dobitnik nagrade je filmski i književni kritičar Dragan Jurak.

V.B.Z. je roman objavio pod naslovom Peleov priručnik, a riječ je o tekstu koji je slojevita posveta čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti, knjiški spomenik knjizi. Ova postmodernistička slagalica citata, referenci, lažnih tragova i interpretacija bez konačnoga rješenja ipak je duboko uronjena u takozvani stvarni život, svakidašnjicu koja presudno određuje čitatelja i njegovu potragu za, ne uvijek jednoznačnim, odgovorima.

Roman prati neimenovanog književnog kritičara kojem poštom pristigne nenaslovljena knjiga. Bijelih korica, bez imena autora ili informacija o izdavaču. Tek na trećoj stranici stoji tajnovito: zapisnik uhođenja, prisluškivani razgovori, presretnuta elektronska korespondencija, hakirani hardovi, i drugi materijali, a autor kojemu je tekst pripisan – svakom tko je ikada čuo za nogomet odmah je jasno – misteriju samo produbljuje. Njegovo ime ni manje je ni više no Eusébio Armando Batistuta Pelé. Književni kritičar učas postaje književni detektiv, a bijela knjižica opsesija koja na niz načina izmijeni njegov život.

Dragan Jurak (Zagreb, 1967.), filmski je i književni kritičar Quoruma, Novosti, Nedjeljne Dalmacije, Feral Tribunea, Jutarnjeg lista, HRT-a iportala Moderna vremena. Objavio je zbirku pjesama Konji i jahači (nagrada „Goran za mlade pjesnike“ 1994.), i zbirke eseja U zaklon! (2014.), Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (nagrada „Julije Benešić“ za 2020.), i Ah! (2021.) Koautor je monografija: Berković (2016.), Tanhofer (2017.), Tko pjeva zlo ne misli (2020.) i Protest (2022.).

Nagradu, koja se sastoji od 100.000,00 kuna te objave romana, dobitniku su uručili direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo te Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke.

V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman od 2002. do 2021. godine dobili su Josip Mlakić za roman Živi i mrtvi, Marinko Koščec za roman Wonderland i Jelena Marković za roman Escajg za teletinu, Davor Špišić za Koljivo, Nura Bazdulj Hubijar za Kad je bio juli, Hrvoje Šalković za Pravi se da ovo nisi vidio, Svjetlana Gjoni za Nula nemo, Predrag Crnković za Beograd za pokojnike, Dragan Pavelić za Proljeće u Karolinentalu, Aleksandar Novaković za roman Vođa, Ankica Tomić za Naročito ljeti, Ivica Prtenjača za roman Brdo, Marina Vujčić za roman Susjed, Lada Vukić za roman Specijalna potreba i Ivica Ivanišević za roman Knjiga žalbe, Marina Šur Puhlovski za roman Divljakuša, Olja Knežević za roman Katarina, Velika i Mala, Žarko Jovanovski za roman Pizzeria Europa te Ivica Prtenjača za roman Sine, idemo kući.

Nagrada se dodjeljuje već osamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su romani Specijalna potreba Lade Vukić, Katarina, Velika i Mala Olje Knežević i Divljakuša Marine Šur Puhlovski objavljeni na engleskom jeziku, dok je Brdo Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a u planu su i novi prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

Program 15. Vriska nastavlja se od 12. do 18. rujna u art-kvartu „Benčić“, gdje posjetitelje čeka preko 40 književnih i kulturnih programa. Ulaz na sve programe je besplatan, a večernji razgovori i promocije moći će se pratiti i preko live streama na YouTube kanalu V.B.Z.-a i Facebook stranici Vriska.

 

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

Medijski pokrovitelji su HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Jutarnji list, Vijenac, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Booksa, Moja Rijeka, Radio Istra.

Cijeli program 15. Vriska pogledajte ovdje.

Više saznajte na vrisak.vbz.hr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram  Facebook

Live stream:  YouTube

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.