Jamajkanski književnik Kei Miller i francuski ilustrator Barroux gosti ovogodišnjeg 12. Vriska

– riječkog sajma knjige i festivala autora 

Festival Vrisak ove godine u Guvernerovoj palači

RIJEKA, 9. svibnja – u četvrtak 9. svibnja u Rijeci je u Book Caffeu Dnevni boravak održana konferencija za novinare povodom V.B.Z.-ova riječkog sajma knjige i festivala autora – Vrisak, čije će se predstojeće dvanaesto izdanje održati od 12. do 19. svibnja. Ovogodišnji program i novosti predstavili su: umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, voditeljica programa Vrisak u vrtu Katarina Petrović i voditeljica odnosa s javnošću Iris Mošnja.

Među brojnim novostima ističe se nov festivalski prostor, a ove godine u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka središnji dio festivalskog programa odvijat će se u Guvernerovoj palači. Dok će se u atriju Pomorskog muzeja biti smješten prodajni, sajamski dio uz bogatu ponudu knjiga domaćih i stranih izdavača na sniženju od 20 do 80 posto, programi će se održavati u Mramornoj dvorani i u perivoju Guvernerove palače. U osam festivalskih dana održat će se više od 50 programa uz više od sto književnika, kritičara, prevoditelja, glazbenika i drugih umjetnika iz desetak zemalja.

U sklopu vodeće programske cjeline Europom kroz knjige – Na margini: glasovi drugih i ‘drugačijih’ predstavit će se značajni autori, koje predvode dobitnik engleske PEN Promotes nagrade za 2016. godinu Barroux – ugledni francuski grafički umjetnik, ilustrator stripa Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda francuske spisateljice gabonskog podrijetla Bessore, koji će premijerno u Rijeci promovirati hrvatsko izdanje stripa u prijevodu Mirne Šimat; te višestruko nagrađivani jamajkanski pjesnik, prozaik, esejist i sveučilišni profesor Kei Miller – koji predstavlja hrvatsko izdanje svoje zbirke Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu u prijevodu Damira Šodana. Djela ovih autora dio su V.B.Z.-ove biblioteke istoimenog trogodišnjeg projekta Na margini koji je podržao i program Kreativna Europa Europske unije.

Iz Londona stiže Susan Curtis – književnica, prevoditeljica i osnivačica Istros Booksa, jedine izdavačke kuće u Ujedinjenom Kraljevstvu specijalizirane za suvremenu književnost iz jugoistočne Europe i Balkana. Iz Slovenije dolazi najvažniji živući slovenski pisac Drago Jančar i svima poznati Zoran Predin; iz Makedonije svestrani Aleksandar Prokopiev, koji je osim po svojim romanima mnogima poznat i kao tekstopisac nekih od najvećih hitova Idola; iz Bosne i Hercegovine pjesnik Darko Cvijetić, čija je knjiga upravo nominirana za jednu od najvažnijih srednjoeuropskih književnih nagrada Europski pjesnik slobode; iz Beograda možda najzanimljiviji srpski pisac danas Srđan Valjarević i iz Novog Sada klasik László Végel.

 

U Rijeku s novim knjigama dolaze i značajni hrvatski pisci, među kojima su Damir Karakaš s popularnim romanom Proslava, a nove knjige predstavljaju i: Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Slobodan Šnajder, Veljko Barbieri, Marina Šur Puhlovski, Mirjana Krizmanić, Robert Međurečan, Branko Čegec, Senko Karuza, Damir Šodan, Miroslav Mićanović, Drago Pilsel, Jasen Boko, Hrvoje Klasić te mnogi drugi.

Festival je ove godine uveo i formate okruglih stolova koje će voditi pisac i profesor Nikola Petković. Bavit će se temama kao što su „Prevođenje hrvatskih autora na strane jezike“, „Povijest i književnost“ i „Žensko pismo danas“.

Vrisak ponovno dovodi popularan zagrebački glazbeno-umjetnički, live act, talk-show G-točku, koji nailazi na izuzetan odziv publike. Ove godine gosti G-točke i voditelja Ivana Jozića i Vladimira Šagadina bit će književnik Zoran Ferić, glumica Judita Franković i kantautorica Sara Renar.

 

VRISAK U VRTU – nov festivalski program

Festivalska novost je i poseban program Vrisak u vrtu koji će se u popodnevnim satima održavati u perivoju Guvernerove palače. Zamišljen kao raznolik umjetničko-literarni program koji poziva na druženje uz knjigu u opuštenoj atmosferi na otvorenom, svakodnevno će od 15 sati uz Vrisak šank i široku ponudu knjiga donositi  zanimljive programe različitih riječkih udruga i umjetnika, čitanja poezije i proze, razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle te večernje koncerte i nastupe DJ-eva. Program donosi i promociju knjige Moj život s Idi(j)otima, novinara i bivšeg muzičar, basista kultne grupe KUD Idijoti Nenada Marjanovića – Frica. U večernjem glazbenom programu – VriskaTon nastupit će Teo de Privitellio uz klavirsku pratnju Alena Mančića, DJ Ličo & Palačinka Soundsystem, DJ Rango i za koncert zatvaranja festivala grupa Kantriders. Program za djecu – Vrisak Junior, također je predviđen na otvorenom uz različite kreativne radionice za djecu.

DODJELA V.B.Z. NAGRADE ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN

Na ovogodišnjem Vrisku po drugi put u Rijeci 15. svibnja održat će se svečana dodjela V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman, a svečanost dodjele uveličat će glazbeni gosti Zoran Majstorović Trio. Književna nagrada vrijedna sto tisuća kuna dodijelit će se petnaesti put, a osim novčanog iznosa autoru pripada pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

VELI VRISAK U MALOM LOŠINJU 

Kao i prethodnih godina, u suradnji s Brankom Džebić koja već godinama organizira festival Lošinj čita, Vrisak će zaploviti i do Lošinja. Program Veli Vrisak održavat će se od 15. svibnja do 21. svibnja u gradu Mali Lošinj. Prvi put će se održati petodnevna prevoditeljska radionica u kojoj će sudjelovati studenti sa zagrebačke i zadarske anglistike. Pod vodstvom Tomislava Kuzmanovića i Dubravka Mihanovića s engleskog na hrvatski jezik prevodit će se poezija nagrađivanog jamajkanskog pisca Keija Millera, a s hrvatskog na engleski prevodit će se poezija Damira Šodana.   

 

SAJAMSKI DIO

Izložbeno-prodajni dio Vriska održava se tijekom cijelog mjeseca od 3. do 31. svibnja u riječkoj knjižari V.B.Z. te na književnim punktovima na Korzu, a knjige domaćih i stranih izdavača moći će se pronaći po sajamskim popustima, na sniženju od 20 do 80 posto. Vrisak okuplja sve relevantne hrvatske izdavače s novim naslovima i zanimljivim akcijskim ponudama na starije naslove.

Dok će se središnji festivalski dio održavati u Guvernerovoj palači, dio programa predviđen je i u Book Caffeu Dnevni boravak, antikvarijatu Ex Libris i popularnom riječkom klubu Život. Cjelokupni program 12. Vriska dostupan je na: https://www.vbz.hr/vrisak-2019/

Organizator festivala je nakladnička kuća VBZ i udruga kulture Vrisak. Partner je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a pokrovitelji su: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Kreativna Europa Europske komisije, Traduki i Hrvatska gospodarska komora – Zajednica nakladnika i knjižara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.