Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s čak više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske.

 

noć knjige vbz knjižara

 

NOĆ KNJIGE U V.B.Z.-u: Predstavljanje novih zbirki pjesama Branislava Glumca i Alojza Majetića, u petak, 21. travnja u 19.30 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića 📓 

 

 

V.B.Z. vas na NOĆ KNJIGE poziva na predstavljanje novih zbirki pjesama  

  

Branislav Glumac 

Jesen sobne biljke 

i 

Alojz Majetić 

Vrijeme u prahu 

  

Petak, 21. travnja 2023. u 19,30 sati 

Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb 

  

O knjigama će govoriti: Darija Žilić, Zoran Ferić, Sara Tham, Branislav Glumac, Alojz Majetić i Drago Glamuzina. 

  

Ulaz slobodan. 

 

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s čak više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske – od Adžamovaca do Županje. 

  

Ovogodišnja manifestacija temom Sanjaju li roboti električne knjige? propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga. 

  

Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju. 

  

Vrijeme u prahu 

Alojz Majetić 

  

I poslije čitavog niza pjesničkih knjiga, Majetić je opet drukčiji. Njegove poetike mijenjale su se tražeći nove svjetove i pri tome se također razvijale… Koliko god njegove spoznaje bile bliže gledanju u budućnost, on čvrsto stoji u bazi tradicije. I u novim stihovima izbija Majetićeva trajna libidinozna relacija prema tjelesnom, ali i prema duševnim ponorima, tražeći njihovu složenu povezanost. U vječnim pitanjima egzistencije i esencije autor snažnim pjesničkim sredstvima pronalazi „stan i hranu“ svemu što ga zaokuplja. 

  

Iz recenzije Branislava Glumca 

  

Jesen sobne biljke 

Branislav Glumac 

  

Branislav Glumac u novoj zbirci povezuje visokomimetski i niskomimetski modus, spaja metafizičko, esencijalno s tzv. banalijama svakodnevnog života, s tijelom i njegovim potrebama. Pritom je iznimno ironičan, često i autoironičan u toj svojevrsnoj rekapitulaciji vlastita života. Duhovitost i uz nju sjetna nota, stvaraju poseban vid poezije koja ne štedi ni samog autora, već ga ogoljuje u svakom dijelu, emotivnom, duhovnom, tjelesnom. O snu i stvarnosti, o samoći, strahu i ljubavi, o svemu tome piše Glumac u dirljivoj knjizi „Jesen sobne biljke“, nesvakidašnjem pjesničkom sumiranju, pokazujući kako je bar jezik neuništiv, netvaran i kao takav najbolje čuva sve naše tragove, uspomene, sjećanja, zanose, deziluzije. 

Darija Žilić 

  

Za recenzentske primjerke slobodno se javite na: lidija.krvaric@magmedia.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.