Poštovani,

V.B.Z. vas poziva na novu promociju iz ciklusa “Čitajmo domaće autore” koji nastavljamo predstavljanjem knjige „Plan savršenog neuspjeha“ Emira Imamovića Pirkea. Promocija će se održati u srijedu, 13. ožujka, s početkom u 19 sati u Kinoteka Baru, Kordunska 1, Zagreb. Šesti roman Emira Imamovića Pirkea će uz autora predstaviti urednik Kruno Lokotar i književni kritičar Pablo Srdanović.

 

Više o knjizi: https://www.vbz.hr/book/plan-savrsenog-neuspjeha/

U ciklusu „Čitajmo domaće autore“ čeka nas još druženje s Tahirom Mujičićem, Branislavom Glumcem, Alminom Kaplanom, Markom Tomašem, Veliborom Čolićem i mnogim drugima.

Ulaz je naravno slobodan, a za dobro raspoloženje zaslužan je Barcaffe #Samouživaj

Pratite nas na www.vbz.hr i putem naših društvenih mreža.

 

Plan savršenog neuspjeha

Emir Imamović Pirke

Šesti roman Emira Imamovića Pirkea „Plan savršenog neuspjeha“ je drama o krhkosti žilavog čovjeka na poduzetničko-turističkoj podlozi, o imanju i nemanju, o kognitivnoj asonanci koja vodi prema – bazenu od blata.

Privučen oglasom kojim se građevinsko zemljište ili već postojeće, derutne kuće, nude za jedan euro pod uvjetom da postanu turistički kapaciteti, sredovječni sarajevski pravnik, nekad novinar, kasnije nevidljivi djelić glomaznog i korumpiranog administrativnog aparata, čovjek osigurane egzistencije i propalog privatnog života, odlučuje prodati imovinu, odseliti u Dalmatinsku zagoru i postati vlasnik apartmana s bazenom. Njegov, kao i identičan plan drugih stanovnika Zadomišta – sela koje je iz pitoresknog evoluiralo u odvratno – spektakularno propada. Nesuđeni turistički djelatnik živi s duhovima cijelog, opustjelog mjesta, ali i onima iz svoje prošlosti, dok se sadašnjost trudi da mu ionako upropašten život dodatno zakomplicira. San o lakoj zaradi i ugodnoj starosti pretvara se u moru suočavanja s pogrešnim izborima, pokidanim vezama, izgubljenim prijateljima i zakašnjelom drugom prilikom. Onom za koju bi glavni junak volio da se nikada nije dogodila i s kojom ne zna što bi.

Lik koji je Pirke stvorio je po mnogočemu atipičan i jedinstven, između egzistencijalizma i bliskog nihilizma proteže se čovjek koji kao da je sve što mu se dogodilo provocirao i sada sjedi i sijedi s ostvarenim željama, a bez novih koje bi mu dale smisao. Njegova kontemplacija i razorna iskrenost preispituju civilizacijske standarde i laži vremena u kojem su koktel društvenih normi i koncept života od nerada zapravo razorni kao i onaj Molotov.

Kruno Lokotar

Za recenzentske primjerke se slobodno javite.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.