Proglašeni pobjednici i pobjednice Natječaja za kratku priču za mlade V.B.Z.-a Sve je lako kad si mlad?

U utorak, 22. veljače, u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu dodijeljene su nagrade Natječaja za kratku priču za mlade Sve je lako kad si mlad?. Na natječaj, koji je V.B.Z. pokrenuo u prosincu 2021. godine u sklopu projekta „Na margini“ uz potporu programa Kreativna Europa a koji je inspiriran knjigom „Mladima“ norveške autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato, pristigle su čak 83 sjajne priče mladih do 18 godina. Žiri, urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija), u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja te na današnjoj svečanoj dodjeli tri najbolje priče mladih do 15 godina i tri priče mladih od 15 do 18 godina. Pobjedničke priče dostupne su na mrežnoj stranici vbz.hr.

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje, a želja je da se natječaj nastavi i u narednim godinama. Najmlađi sudionici natječaja imaju deset godina, a najstariji osamnaest; rukopisi su pristigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH. Za velik odaziv umnogome su zaslužni iznimno angažirani profesori hrvatskog jezika u pojedinim školama, koji su učenike motivirali i ohrabrili ih da nam pošalju svoje priče.

Pokazalo se da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti i da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali. Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih; školom; odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima; pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama…

 

U kategoriji do 14 godina tri najbolje priče po mišljenju žirija su:

 1. Roko Juretić, „Šoping groznica

 2. Marina Gvozdenović, „Zelena vrata

3. Tara Pia Zekić, „Muke po posljednjem tjednu 1.polugodišta školske godine 2021./2022.

 

U kategoriji od 15 do 18 godina dobitnice i dobitnik su:

1. Anđela Zrnić, „Sve ja lako kad si mlad

2. Lara Vidušek, „Krila 

3. Fabijan Vođinac, „Nježno klupko jednog djetinjstva…

 

 

U nastavku donosimo obrazloženja žirija za pobjedničke priče:

Kategorija do 14 godina

S obzirom na to da naslov u okviru šire teme natječaja Sve je lako kad si mlad? nije bio definiran, priča „Šoping groznica“ Roka Juretića, učenika 8. razreda iz Rijeke, odmah se istaknula originalnim izborom teme. Također, i Rokov pristup temi originalan je. Njegova priča kratka je crtica iz svakodnevnog života i bavi se tipičnim ovdašnjim obiteljskim odlaskom u trgovački centar. Takvi odlasci, kao što svi dobro znamo, znaju potrajati i cijeli dan te se pretvoriti u pravi izlet. Priča je sažeta, s dobro razrađenim uvodom, središnjim dijelom i duhovitim zaključkom, bez nepotrebnih epiteta i opisa. Mladi pripovjedač žiri je osvojio jednostavnim pripovijedanjem punim humorističnih elemenata. Ova priča nasmijat će mlade i starije te donijeti dašak humora u našu svakodnevicu.

Drugo mjesto u kategoriji mlađih učenika pripalo je toploj, ljudskoj priči „Zelena vrata“ Marine Gvozdenović, učenice 8. razreda iz Mostara. Tema ove priče preopterećenost je učenika različitim školskim i izvanškolskim aktivnostima, što Marina već u uvodu opisuje izvrsnim prikazom jutarnjeg buđenja onih dana kada bismo najradije ostali u krevetu. Osim dobrog pripovijedanja koje lako teče, u priču su izvrsno uklopljeni dijalozi koji joj daju dinamiku. Vrhunac priče motiv je međugeneracijske solidarnosti kada učenica prije sata klavira u školi naiđe na grupu siromašnih starijih ljudi koji tamo dolaze po hranu. Taj susret dovodi je do važnog zaključka i svojevrsnog otkrivenja… Doista, baš poput junakinje ove priče, svi bismo se katkad u svojim životima trebali sjetiti da „pogrešno odsvirana nenaglašena nota“ ipak nije najveći problem na svijetu.

Priča „Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.“ Tare Pije Zekić, učenice 8. razreda iz Rijeke, također govori o preopterećenosti učenika ispitima i raznim izvanškolskim aktivnostima te velikom pritisku zbog ocjena prije upisa u srednju školu. Iako se bavi ozbiljnim temama, ova jezgrovita priča progovara o problemima mladih tinejdžera na zaista duhovit i originalan način. Nakon što je pročitamo, postaje nam jasnije koliko je „težak taj tinejdžerski život“, ali i koliko su dragi, uporni i duhoviti naši mladi te kako nam samo mogu izmamiti osmijeh na lice.

 

Kategorija od 15 do 18 godina

U kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina prvo mjesto osvojila je priča „Sve je lako kad si mlad“ Anđele Zrnić, petnaestogodišnje učenice iz Banja Luke. Anđela je u ovoj priči pokazala izuzetnu pripovjedačku zrelost, iznad svoje dobi, i napisala pravu kratku umjetničku priču. Glavne su teme ove priče svakodnevna užurbanost i trka s vremenom („A vrijeme je tako klizavo, izmili ti iz dosega gotovo neprimjetno. Kao da hvataš pero – uvijek ga vidiš, ali ti je vječno van domašaja. Mit Tantala, igra vremena…”) te samoća i usamljenost kao suprotnost toj našoj vječnoj strci u kojoj nas rijetki istinski doživljavaju. Nije li lakše prepustiti se vrtlogu života i raznih obaveza, da te nose, nego zaglaviti u svojom mislima i propitivanjima, pita se protagonistica priče. Osim prikazane zrelosti u promišljanjima o životu i pristupu temi, ova priča odlikuje se originalnim pripovjednim postupcima: pripovijedanje ne slijedi fabularnu liniju, već tijek misli protagonistice. Određeni motivi i asocijacije vraćaju je u mislima na već prije doživljene trenutke, kao šalica čaja koju pije s obitelji u automobilu i na kojoj grije ruke. Jezični izraz u ovoj priči nije opterećen pretjeranim epitetima, metaforama i velikim mislima, već je korišten zrelo, promišljeno i s mjerom. Sigurni smo da pred našom pobjednicom stoji spisateljska budućnost – samo ako se za nju odluči.

Drugo mjesto u kategoriji od 15 do 18 godina osvojila je priča „Krila“ Lare Vidušek, učenice 4. razreda gimnazije iz Zagreba. U središtu priče tinejdžer je koji se osjeća drugačijim od drugih ili, riječima autorice, kao „netko neprirodan, kao anomalija“ – a taj je osjećaj izazvan moralnom prodikom profesora, na satu, o tome kako se različito uvijek privlači te su jedino takvi odnosi normalni. Autorica izvrsno dočarava emocionalnu krizu i paniku koju u tom trenutku doživljava protagonist priče. Iako kratka, u ovoj priči rečeno je baš onoliko koliko se treba reći. Sjajno, a opet suptilno, prikazan je razlog duboka osjećaja nepripadanja i različitosti glavnog lika. Vrhunac priče njezin je završetak, upečatljiva metafora koja je u sebi skupila svu bol lika. Jedna od priča koje ti se usijeku u pamćenje i ne možeš ih zaboraviti.

Treće mjesto u kategoriji starijih učenika osvojila je priča „Nježno klupko djetinjstva“ Fabijana Vođinca, učenika 1. razreda gimnazije iz Slavonskog Šamca. Riječ je o toploj priči u kojoj mladi autor izvrsno isprepliće misli o životu punom obaveza jednoga gimnazijalca koji poput svih tinejdžera uvelike živi u virtualnom svijetu te njegove nostalgije za bezbrižnim danima djetinjstva ispunjenim radošću i nestašlucima. Njegova vjerna prijateljica sada, a i tada, ostala je mačka koju mu je darovala njegova voljena pokojna baka. Ova emocionalna priča, lijepo i zrelo napisana, divna je posveta pripovjedačevoj baki. To je priča koja će nas sve podsjetiti na važnu ulogu baka i djedova u našim životima te nas zaista dirnuti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.