Poštovani,

V.B.Z. vas, u sklopu ciklusa “Čitajmo domaće autore”, poziva na promociju nove zbirke pjesama “Ponoćni glagoli” Marka Pogačara, u utorak 12. prosinca u 19 sati u Kinoteka baru.

📌 U sklopu V.B.Z.-ova ciklusa promocija “Čitajmo domaće autore”, kojim potičemo domaću književnu scenu predstavljanjem novoobjavljenih knjiga vrhunskih domaćih autora, a nakon uzbudljivih novih romana Borivoja Radakovića, Gorana Gerovca, Ivice Ivaniševića, Ivice Prtenjače i Nebojše Lujanovića, godinu ćemo zaključiti poezijom Marka Pogačara koji će zbirku “Ponoćni glagoli” predstaviti u razgovoru s Oljom Savičević Ivančević, Tomislavom Brlekom i Krunom Lokotarom.

📖 O “Ponoćnim glagolima”

Jezična mašina Marka Pogačara i dalje se punom parom zahuktava, o čemu nova zbirka Ponoćni glagoli lijepo činom svjedoči.

Pjesnik usisava šaren jezični materijal i vraća ga obogaćenog kao uran, prerađenog u složeno ritmiziranu poeziju skokovite asocijativnosti koja uvijek otvara nove opcije, refleksnu i fleksibilnu refleksivnost i slikovitost koja razbija okove očekivanog. Možda su ovaj put još jače izražene fonetske dimenzije jezika – autorove primarne i trajne teme – pojačana je aliteracija, posebno češće čujemo šušur palatala i atmosferilija, vjetra i sjevera. Zbirka vrvi od flore i faune, u njoj buja i puže i šušti – i puno je glagola općenito – gmiže i visoko se uzdiže. U stihovima su se u većoj mjeri nego prije nastanili i neki drevni likovi, antički i biblijski, naravno i Rimbaud i svi eksplozivni potencijali pisanja, jer to je poezija, kratka zavjera izloga-jezika.

O autoru:

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Piše poe­ziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu i Quorumu, a sada suuređuje portal Kritika-HDP. Autor je nekoliko predložaka za kratke eksperimental­ne i animirane filmove. Bio je gost dvadesetak europ­skih rezidencijalnih programa, uključujući DAAD-ov Berliner Künstlerprogramm. Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i eseji­stiku. Knjige su mu prevedene na desetak, a tekstovi na više od trideset jezika.

Ulaz na događanje je slobodan, a doživljaj je zajamčeno nezaboravan uz Barcaffe. 😉

Nastavljamo s literarnim uzbuđenjem i u 2024. godini, predstavljajući druge autore i njihova djela, a s nama će se družiti Almin Kaplan, Marko Tomaš, Emir Imamović Pirke, Velibor Čolić, Eva Simčić i Enver Krivac.

Pratite nas na društvenim mrežama i na www.vbz.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.