V.B.Z. d.o.o. raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

za književnu nagradu V.B.Z.-a

za najbolji neobjavljeni roman godine

 

  1. Nakladnička kuća V.B.Z. dodjeljuju književnu nagradu za najbolji novi, originalni i neobjavljeni roman na hrvatskom jeziku i drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom književnom jeziku. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje.
  2. Natječaj je javan, a rukopisi se predaju pod šifrom. Molimo autore da na rukopis romana napišu šifru, a uz rukopis prilože zapečaćenu omotnicu u kojoj se nalaze šifra, ime i prezime autora, telefon, adresa, e-mail, OIB i IBAN.
  3. Najboljem romanu bit će dodijeljena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kn (stotinu tisuća kuna).
  4. Svaki sudionik natječaja smije poslati samo jedan roman. Sudjelovanjem na ovom natječaju sudionici se obavezuju da njihov roman nije ranije objavljen i da nije prijavljen ni na jedan drugi natječaj za neobjavljeni roman. Rukopis predan na natječaj, kao ni jedan dio predanog rukopisa, ne smije biti objavljen prije ili za vrijeme natječaja u bilo kojem obliku odnosno na bilo kojem mediju. Nakon što predaju rukopise, sudionici se također obavezuju da za vrijeme trajanja natječaja neće ni s jednom drugom nakladničkom kućom sklopiti ugovor o objavljivanju toga romana. Nagrađeni autor obavezuje se ustupiti autorska prava za izdavanje romana, nakladničkoj kući V.B.Z. na rok od 15 godina bez daljnje naknade, kao i pravo objavljivanja i distribucije nagrađene knjige u svim zemljama regije (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Slovenija). Ustupanje prava se odnosi na tiskanu, audio i elektroničku verziju knjige
  5. Prema preporuci žirija, V.B.Z. može tiskati još nekoliko rukopisa prispjelih na natječaj. Nakon završetka natječaja, nakladnička kuća V.B.Z. može ponuditi ugovor autorima čija je djela preporučio žiri. Ako članovi žirija ustanove da ni jedan od prispjelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterije, Nagrada ne mora biti dodijeljena, niti V.B.Z. mora objaviti knjigu.
  6. Rukopisi moraju biti napisani na računalu, s dvostrukim proredom, na bijelom papiru formata A4. Uz rukopis obavezno je priložiti i elektronički zapis istoga (na DVD-u ili CD-u). Rukopisi poslani na natječaj ne vraćaju se. Rukopisi moraju biti dostavljeni u pet primjeraka na adresu:
   V.B.Z. d.o.o., Velikopoljska 12, 10010 Zagreb, s naznakom »za nagradu V.B.Z.-a«.

   Rok za prijavu: do 10. veljače 2020. godine.

  7. Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do 1. srpnja 2020. godine.

 

35 thoughts on “PROPOZICIJE NATJEČAJA – 2020

 1. Zorana says:

  Poštovani,
  Da li na konkursu može učestvovati roman napisan na srpskom jeziku?
  Hvala najlepše na odgovoru!

  • Web Admin says:

   Nakladnička kuća V.B.Z. dodjeljuju književnu nagradu za najbolji novi, originalni i neobjavljeni roman na hrvatskom jeziku i drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom književnom jeziku. Srpski jezik je štokavski jezik, tako da može sudjelovati na natječaju.

   • Zora says:

    Ah, pardon. Hvala na odgovoru! Imam još jedno pitanje, ako je u redu. Da li roman poslat na konkurs može imati svoju Facebook stranicu na kojoj je objavljen samo sinopsis romana?

    • Web Admin says:

     Tekst romana ne smije biti nigdje objavljen, ali mislim da je u redu da kratki sinopsis bude objavljen na Facebook stranici.

   • MAJA PANIC says:

    Poštovani
    poslala sam roman na natječaj i voljela bih znati da li je stigao rukopis, kako to saznati

  • Web Admin says:

   Radi se o natječaju za najbolji neobjavljeni roman, tako da zbirka pripovjedaka ne ispunjava uvjete natječaja.

  • Web Admin says:

   Radi se o natječaju za najbolji neobjavljeni roman, tako da zbirka pripovjedaka ne ispunjava uvjete natječaja.

 2. Muki says:

  Poštovani,
  Da li je dozvoljeno koristiti “karticu ” (Memory Stick) umjesto DVD/CD-a za elektonički zapis?
  Zapečaćena omotnica u kojoj je šifra – kakav pečat? Može li biti zaljepljena trakom?
  Da li rukopis na A-4 formatu treba biti s obje strane?

  Hvala

  • Web Admin says:

   Poštovani,

   Da, elektronički zapis djela može se poslati i na USB memory sticku. Omotnica samo treba biti sigurno zatvorena, nije važno na koji način. Može biti zalijepljena trakom. Rukopis može biti isprintan jednostrano ili obostrano.

 3. Ana says:

  Imam nizizemski OIB posto zivim u Nizozemskoj od 1991. Je li to problem? Nemam hrvatski jel’ nemam domovnicu hrvatsku, samo nizozemsku…

  • Web Admin says:

   Nizozemski OIB nije problem. Na natječaj se mogu javiti sudionici iz cijeloga svijeta, ali rukopis mora biti napisan na hrvatskom jeziku ili drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom književnom jeziku.

 4. Tamara says:

  Pozdrav, elektronički zapis romana (na DVD-u ili CD-u ili USB-u) treba biti u kojem formatu? PDF ili Word/docx? Također, da li se on stavlja u omotnicu sa šifrom ili izvan? Treba li biti pet primjeraka CD-a/DVD-a/USB-a ili samo jedan?
  Mogu li se rukopisi na navedenu adresu dostaviti osobno? I do koliko sati?
  Puno hvala.

  • Web Admin says:

   Najbolje bi bilo da elektronički zapis romana bude u Word/docx formatu kako bi ga u slučaju pobjede bilo lakše urediti.
   Elektronički zapis romana (na DVD-u, CD-u ili USB-u) najbolje je staviti u omotnicu sa šifrom kako bi sve stajalo na jednom mjestu. Dovoljan je samo jedan primjerak CD-a, DVD-a ili USB-a.
   Iako većinu paketa primamo putem pošte, rukopisi se na navedenu adresu mogu dostaviti osobno od ponedjeljka do petka između 10,00 h i 15,00 h.

 5. Stjepan says:

  Što znači ŠIFRA… dali je to nešto što sami izmislimo ili… nisam nikada to radio pa me znaima. Hvala

  • Web Admin says:

   Šifru svaki natjecatelj izmišlja sam kako bi natječaj ostao anoniman. Šifra može biti što god želite.

 6. Sanja says:

  Roman je – radi karakterističnog fonta na nekim mjestima koji Word ne prepoznaje na svim uređajima – najautentičnije i najbolje tiskati i priložiti u PDF formatu (u kojem mislim da prored nije baš precizno 2). U slučaju pobjede ili objavljivanja mogu dostaviti i dokument u Wordu. Je li onda PDF za sada prihvatljiv?

 7. Autor says:

  Poštovani,
  hoće li negdje biti objavljen popis pristiglih šifri, kako bih bio siguran da je rukopis zaprimljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.