V.B.Z. natječaj za najbolji neobjavljeni roman

 

V.B.Z. d.o.o. raspisuje

 

JAVNI NATJEČAJ
za književnu nagradu V.B.Z.-a
za najbolji neobjavljeni roman godine

 

 1. Nakladnička kuća V.B.Z. dodjeljuje književnu nagradu za najbolji novi, originalni i neobjavljeni roman na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom književnom jeziku. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje.
 2. Najboljem romanu bit će dodijeljena novčana nagrada u bruto iznosu od 15.000,00 € (petnaest tisuća eura).
 3. Svaki sudionik natječaja smije poslati samo jedan roman. Sudjelovanjem na ovom natječaju sudionici se obavezuju na to da njihov roman nije ranije objavljivan i da nije prijavljen ni na jedan drugi natječaj za neobjavljeni roman. Rukopis predan na natječaj, kao ni jedan dio predanog rukopisa, ne smije biti objavljen prije ili za vrijeme natječaja u bilo kojem obliku, odnosno na bilo kojem mediju. Nakon što predaju rukopise, sudionici se također obavezuju da za vrijeme trajanja natječaja neće ni s jednom drugom nakladničkom kućom sklopiti ugovor o objavljivanju toga romana. Nagrađeni autor obavezuje se ustupiti autorska prava za izdavanje romana nakladničkoj kući V.B.Z. na rok od 15 godina bez daljnje naknade, kao i pravo objavljivanja i distribucije nagrađene knjige u svim zemljama regije (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Slovenija). Ustupanje prava odnosi se na tiskanu, audio i elektroničku verziju knjige.
 4. Prema preporuci žirija, V.B.Z. može tiskati još nekoliko rukopisa prispjelih na natječaj. Nakon završetka natječaja, nakladnička kuća V.B.Z. može ponuditi ugovor autorima čija je djela preporučio žiri. Ako članovi žirija ustanove da ni jedan od prispjelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterije, Nagrada ne mora biti dodijeljena, niti V.B.Z. mora objaviti knjigu.
 5. Natječaj je javan, a rukopisi se predaju pod šifrom. Molimo autore da na naslovnicu rukopisa romana napišu šifru i naslov romana, a uz rukopis prilože zapečaćenu omotnicu u kojoj se nalaze sljedeći podaci: šifra, ime i prezime autora, broj telefona, adresa, e-mail, OIB i IBAN. Molimo autore da na zapečaćenoj omotnici i elektroničkom zapisu (DVD-u, CD-u ili USB-u) također napišu šifru.
 6. Rukopisi moraju biti napisani na računalu, s dvostrukim proredom, na bijelom papiru formata A4. Rukopisi moraju biti otisnuti u pet primjeraka, a obavezno je priložiti i elektronički zapis rukopisa (na DVD-u, CD-u ili USB-u; jedan primjerak). Rukopisi poslani na natječaj ne vraćaju se. Za rukopise koji se šalju iz inozemstva V.B.Z. ne snosi trošak carine. Pet primjeraka rukopisa i jedan elektronički zapis istoga moraju biti dostavljeni na adresu: V.B.Z. d.o.o., Velikopoljska 12, 10010 Zagreb, s naznakom „za nagradu V.B.Z.-a“.

 

Rok za prijavu: do 25. ožujka 2023. godine.

Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do 30. studenoga 2023. godine.

38 thoughts on “Propozicije natječaja za najbolji neobjavljeni roman 2023.

 1. Svjetlana says:

  Poštovani,

  pitanje vezano za natječaj najbolji neobjavljeni roman : Može li se pet primjeraka tiskanog rukopisa i jedan elektronički zapis sve poslati zapakirano u jednom paketu i posebno ?

  LP

   • Vedrana Radić says:

    Poštovani,

    Molimo Vas da elektronički zapis bude u Wordu i da stranice numerirate ako možete.
    Rukopise ne morate uvezivati, ali ljubazno Vas molimo da jasno odijelite primjerke rukopisa kako se ne bi pomiješali, nije važno na koji način.

    Lijep pozdrav!

  • Kali says:

   Poštovana,

   Ukoliko je roman bio objavljen na mom pokušaju bloga koji je čitalo manje od 5 ljudi i potom obrisan i sam blog uklonjen, i dio prvog poglavlja objavljen na Redditu u književnom subu, može li se isti poslati na natječaj?
   Lijep pozdrav

   • Vedrana Radić says:

    Poštovani,
    roman s kojim se prijavljujete ne smije biti ranije objavljivan.

    Lijep pozdrav!

  • Viviana says:

   Postovani, prema cl. 5 propozicija natjecaja. u zapecacenoj kuverti treba bit dostavljen i OIB. Sto s autorima izvan Hrvatske, koji nemaju OIB?

   • Vedrana Radić says:

    Poštovani,

    u slučaju da autor nema OIB, molimo da dostavite neki drugi identifikacijski podatak, poput JMBG-a.

    Lijep pozdrav!

 2. Maja says:

  Poštovani.
  Ako je dio nekog romana objavljen na blogu ili društvenoj mreži, znači li to da se ne smije poslati na natječaj?

 3. Nora says:

  Poštovana, smije li se na paket napisati ime i adresa pošiljatelja? To je potrebno za preporučenu pošiljku i potvrdu dostave – ali je li problem što se tiče anonimnosti? Hvala

  • Vedrana Radić says:

   Poštovani,

   Na paket smijete napisati ime i adresu zbog potreba dostave.
   S paketa će biti uklonjeni svi identifikacijski podaci prije nego što se rukopisi proslijede članovima žirija.

   Lijep pozdrav!

  • Vedrana Radić says:

   Poštovana,

   Rukopis možete isprintati na način na koji vama najbolje odgovara, to može biti jednostrano ili obostrano.

   Lijep pozdrav!

 4. togo says:

  Poštovani, molim pojašnjenje dijela članka 3. ovog natječaja: “Nagrađeni autor obavezuje se ustupiti autorska prava za izdavanje romana nakladničkoj kući V.B.Z. na rok od 15 godina bez daljnje naknade, kao i pravo objavljivanja i distribucije nagrađene knjige u svim zemljama regije (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Slovenija). Ustupanje prava odnosi se na tiskanu, audio i elektroničku verziju knjige.”
  Naime, ukoliko se autor, premda ga obavijeste o mogućoj pobjedi na natječaju, odluči povući iz natječaja, zadržava li on tu slobodu, naravno, uz odustanak od nagrade i objave svog djela? Odnosno, može li se autor kojeg obavijeste o pobjedi povući iz natječaja, a time i od nagrade, u bilo koje vrijeme, naravno prije potpisivanja ugovora s izdavačkom kućom? Hvala na odgovoru i lijep pozdrav.

  • Vedrana Radić says:

   Poštovani,
   rukopis iz natječaja možete povući u bilo kojem trenutku prije potpisivanja ugovora i objave pobjednika.

   Lijep pozdrav!

 5. Nevena Polić says:

  Poštovani,
  molim pojašnjenje ovog dijela natječaja Nagrađeni autor obavezuje se ustupiti autorska prava za izdavanje romana nakladničkoj kući V.B.Z. na rok od 15 godina bez daljnje naknade, kao i pravo objavljivanja i distribucije nagrađene knjige u svim zemljama regije (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Slovenija). Ustupanje prava odnosi se na tiskanu, audio i elektroničku verziju knjige.
  Znači li to da za sve ostale zemlje svijeta izvan regije sva autorska prava ostaju autoru te da autoru ostaju i prava zaeventualne ekranizacije i kazališne dramatizacije u svijetu, Hrvatskoj i regiji?

  • Vedrana Radić says:

   Poštovana,

   Tijekom trajanja ugovora, V.B.Z. zadržava ekskluzivna prava za prijevod djela na sve jezike svijeta.

   Prava za sve predloške koji bi se izvodili na osnovu romana korisnici moraju zatražiti od Izdavača (V.B.Z.).

   Lijep pozdrav!

   • Nevena Polić says:

    Znači li to da autor nema pravo na autorski honorar ukoliko roman bude preveden i tiskan u bilo kojoj zemlji svijeta?

    • Vedrana Radić says:

     Poštovana,

     Prema propozicijama natječaja, nagrađeni autor obavezuje se ustupiti autorska prava nakladničkoj kući V.B.Z. na rok od 15 godina bez daljnje naknade.

     Lijepi pozdrav!

 6. Nevena Polić says:

  Zanima me koliko vremena prođe od odluke o pobjedniku do tiskanja knjige te radi l se u međuvremenu još na rukopisu s nekim urednikom ( dakle ne samo lektura i korektura. .

  • Vedrana Radić says:

   Poštovana,

   Prije tiskanja pobjedničkog romana, na tekstu će, uz autora, raditi i odabrani urednik, lektor i korektor.

   Lijep pozdrav!

 7. Orimita says:

  Poštovani,

  Mislila sam da je krajnji rok za slanje rukopisa do 10.03. tekuće godine.
  Mogu li, iako sam zakasnila, poslati sutra svoje primjerke?
  Nadam se da ćete mi izaći u susret!

  Hvala!

 8. Maja says:

  Poštovana Vesna,

  Da li rukopisi koji će biti razmatrani za natječaj moraju stići na vašu adresu do 25. ožujka, tj. da li ćete uzeti u obzir i rukopise koji stignu nakon tog datuma, ali je datum pošiljke na paketu prije 25. ožujka?

  Hvala unaprijed,

  Maja

  • Vedrana Radić says:

   Poštovana,

   Ako je datum pošiljke na paketu najkasnije 25. ožujka, rukopis će biti prihvaćen na natječaj.

   Lijep pozdrav!

 9. Nevena Polić says:

  Poštovani, može li se paket osobno donijeti na vašu adresu i tijekom subote ujutro ili poslije podne tijekom radnoga tjedna

  • Vedrana Radić says:

   Paketi se osobno mogu predati na našoj adresi isključivo od ponedjeljka do petka između 9.00 i 15.30 h.

   Lijep pozdrav!

  • Vedrana Radić says:

   Poštovana,
   nakon završetka natječaja ćemo na webu objaviti popis pristiglih rukopisa.

   Lijepi pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.