PUTUJUĆE KAZALIŠTE Ferić Zoran

 

U konkurenciji od šezdeset prijavljenih naslova, ovogodišnju Nagradu Ksaver Šandor Gjalski osvojio je Zoran Ferić za roman „Putujuće kazalište“ (V.B.Z., 2020.)!

 

U obrazloženju nagrade, žiri u sastavu Dubravka Oraić Tolić (predsjednica), Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Boris Domagoj Biletić, koji je Ferićev roman jednoglasno nagradio, stoji da se „Putujuće kazalište“ u ovogodišnjoj ponudi autora i naslova izdvojio svojom tematskom obuhvatnošću, epskom širinom i stilskom autentičnošću.

 

U prepoznatljivu autorskom pripovijedanju Ferić je ispisao obiteljsku sagu u tri generacije na podlozi povijesnih zbivanja u Hrvatskoj i Europi tijekom 20. stoljeća, od Prvoga svjetskog rata i Listopadske revolucije do Domovinskog rata. Posebnu draž romana čini nekoliko potresnih ljubavnih priča koje svojom ljepotom i tragikom svaka na svoj način nadvladavaju ratove i revolucije, mržnju i ideologije. Pisan majstorskom vještinom, roman je utjelovio sve odlike Ferićeva autorskog stila i kao romansirana autobiografija upisao se u najbolje stranice suvremene hrvatske književnosti, zaključuje žiri.

Svečana dodjela nagrade održat će se 23. listopada u 18:00 sati u Dvorcu Gjalski u Zaboku u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.