VBZ književna nagrada 2021

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Šest finalista V.B.Z. književne nagrade 2021.📒
Tko će dobiti 100.000 kuna za najbolji neobjavljeni roman

Za V.B.Z. književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2021., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna, do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 142 rukopisa pod šifrom. U drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš među 12 polufinalista odabrali su šest romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih. To su:

1. šifra: 11STRANACA
roman: Huk ptičice

2. šifra: Keti II
roman: Da vrag zna gdje će slomiti nogu

3. šifra: Kris Kelvin
roman: I ako predugo gledaš u ruševine

4. šifra: Lukoluna Milera
roman: Na tom Zvrku, jedan krug

5. šifra: Marul
roman: Vražja trobojnica

6. šifra: Škeljzen
roman: Jedno proljeće

Nagrada se dodjeljuje već sedamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević i „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, nedavno je „Brdo“ Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

***

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

***

Proglašenje dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021. i iznosa od 100.000 kuna bit će u rujnu na Vrisku, sajmu knjiga i festivalu autora u Rijeci.

***

Zahvaljujemo svim sudionicima i veselimo se što ćemo nizu uspješnih romana uskoro dodati još jedan odličan naslov!

***

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“ te Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“.

Više

 

Kontakt za više informacija:
Lidija Krvarić
[email protected]; 091 3110 440.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.