ZAGREB, 1. srpnja 2021. (Hina) – Promocija nove knjige Vedrane Rudan i razgovor sa Zoranom Ferićem zatvorili su u četvrtak u Vintage Industrial Baru trodnevni festival nakladnika V.B.Z. kojim je ta izdavačka kuća predstavljanjima svoje recentne domaće književne produkcije obilježila 30 godina postojanja.

 

Glavni urednik Drago Glamuzina istaknuo je kako je riječ o proslavi kojom je V.B.Z. ne samo proslavio 30 godina djelovanja jedne od najplodnijih hrvatskih izdavačkih kuća, već i nakon razdoblja pandemijskih mjera, u tri intenzivna dana druženja i promocija knjiga ponovo približio autore i njihove čitatelje u živoj raspravi o književnosti i pisanoj riječi.

“Proslavili smo 30 godina postojanja V.B.Z.-a tijekom kojih je V.B.Z. objavio više od dvije tisuće naslova. S obzirom da od prošlog ljeta zbog korone nismo imali promocije, nekako smo se bili uželjeli dodira s publikom i predstavljanja knjiga i cijelog tog jednog dijela književnog života koji je bitan, a kojega nije bilo”, rekao je Glamuzina zatvarajući festival.

“V.B.Z. fest” iznikao je iz ideje da se te dvije stvari nekako spoje te da svoj 30. rođendan taj nakladnik proslavi kroz mini-festival na kojemu je tijekom tri dana predstavio svoja nova izdanja od zadnjih 5-6 mjeseci.

“Predstavili smo desetak naših autora u tri noći i, iako smo već dobro zagazili u ljeto, jako smo zadovoljni jer su sva tri dana bila jako posjećena, bilo je opušteno, spontano, razgovori su bili zanimljivi i mislim da smo svi zadovoljni – i autori i publika i mi kao organizatori”, istaknuo je Glamuzina.

Nakladnik koji se od svojih početaka profilirao kao izdavač za cijelu obitelj, V.B.Z. je u 30 godina postojanja objavio više od dvije tisuće književnih naslova, među kojima i mnoga djela najcjenjenijih domaćih i stranih pisaca današnjice.

Tako su hrvatski čitatelji u izdanju toga nakladnika imali prilike čitati djela desetak nobelovaca i još dvadesetak dobitnika Bookera i drugih najvažnijih stranih nagrada, a među V.B.Z.-ovim autorima koje je domaća publika imala priliku i upoznati na brojnim književnim događanjima su zvjezdano popularni Paulo Coelho, slavni američki pisac trilera Dan Brown, te Jonathan Franzen, jedan od većih suvremenih američkih autora.

Nakladnik za sve generacije i ukuse

Tijekom godina, V.B.Z. se afirmirao objavljujući najširi spektar izdanja – od duhovne literature, preko romana i poezije do esejistike. Godišnje se objavi oko 80 naslova, od čega 30 knjiga domaćih autora te pet do šest knjiga poezije.

V.B.Z. veliki naglasak stavlja na manje zastupljene žanrove i glasove, pa je tako tako pokrenuo i dva projekta pod pokroviteljstvom Europske unije, “Europom u 30 knjiga”, koji je hrvatskoj publici predstavio trideset vrhunskih europskih naslova, te projekt “Na margini”, u sklopu kojeg objavljuje kratke priče, grafičke romane, poeziju i dječju književnost usredotočenu na “druge i drugačije”.

Veliki dio V.B.Z.-ove književne produkcije usredotočen je na domaće autorice i autore – svoje najpoznatije knjige u V.B.Z.-u izdali su, među ostalima, Zoran Ferić, Predrag Matvejević, Igor Mandić, Mani Gotovac, Mirjana Krizmanić, Borivoj Radaković, Branislav Glumac, Alojz Majetić, Ivica Ivanišević, Bekim Sejranović i drugi.

Od 2002. godine V.B.Z. dodjeljuje 100 tisuća kuna bruto vrijednu godišnju nagradu za najbolji neobjavljeni roman koji promovira regionalne autore i autorice, a od 2008. organizira vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora, koji je tijekom godina ugostio autore i autorice iz dvadesetak europskih zemalja.

Kratka revija recentne domaće produkcije

Trodnevni V.B.Z. fest okupio je od 29. lipnja do 1. srpnja u klubu Vintage Industrial Bar desetak V.B.Z.-ovih autora koji su tu predstavili svoje nove knjige.

Prvi dan festivala, u utorak 29. lipnja, Marina Šur Puhlovski govorila je o svojem romanu “Zbogom, djevojčice”, u kojemu se vraća u šezdesete, u svijet Sofije Kralj, protagonistice njezinih ranijih nagrađivanih romana. Publika se u utorak imala prilike družiti i s Jadrankom Pintarić, čija je knjiga “Dobro sam i ostale laži” doživjela brojne sjajne književne kritike, a prvi je festivalski dan zaključen čarobnim putovanjem Iranom i putopisom Hrvoja Rupčića “U zemlji plemenitih ljudi”, koji ne silazi s top ljestvica najčitanijih knjiga o putovanjima.

U srijedu, 30. lipnja, Marinko Koščec predstavio je svoj novi, netom objavljeni roman “Sami”, Drago Glamuzina osvrnuo se na svoj roman “Drugi zakon termodinamike”, a program je zaokružila pjesnička večer u kojoj su pjesnici i pjesnikinje Ivica Prtenjača, Marko Tomaš, Tomislav Domović, Irena Matijašević, Lana Derkač, Damir Radić, Mladen Blažević i Andrijana Kos Lajtman čitali poeziju iz svojih novih zbirki.

Zadnjeg zagrebačkog festivalskog dana, u četvrtak, svoju novu knjigu “Puding od vanilije” predstavila je Vedrana Rudan, u kojoj još direktnije i preciznije tranšira hrvatsku stvarnost, a Zoran Ferić govorio je o svojoj obiteljskoj sagi “Putujuće kazalište”, kompleksnom romanesknom prikazu hrvatske povijesti dvadesetog stoljeća.

Uz mnoštvo književnih promocija, razgovora, čitanja, druženja i koncerata, u povodu važnoga jubileja u Vintage Industrial Baru postavljena je i prodajna izložba V.B.Z.-ovih izdanja, a tom je prilikom najavljeno i pokretanje biblioteke “Nobelovci”, u kojoj će V.B.Z. objaviti deset knjiga nobelovaca čija je djela objavljivao u svojih prvih trideset godina.

 

Za dvije do tri godine V.B.Z. će objavljivati novu knjigu svaki treći dan

U toj biblioteci svojim najvažnijim knjigama bit će predstavljeni Gabriel García Márquez, Samuel Beckett, Isaac Bashevis Singer, Ernest Hemingway, Günter Grass, J. M. Coetzee, José Saramago, Camilo José Cela, Doris Lessing i Ivo Andrić. Prvih pet knjiga bit će objavljeno ove, a ostale tijekom sljedeće godine.

Riječ je o, kako je rekao Glamuzina, još jednom projektu na koji je V.B.Z. posebno ponosan, kao kuća koja se zahvaljujući sinergiji tima kvalitetnih ljudi na čelu s direktorom Mladenom Zatezalom uvijek znala i mogla othrvati svim izazovima i odgovoriti na sve zahtjeve vremena.

Uoči tridesetog rođendana, V.B.Z. je otvorio i svoju desetu knjižaru – pa je tako uz onu na Kvatriću, Zagreb, u Ilici 143 dobio još jedno mjesto na kojem knjigoljupci mogu pronaći najbolju modernu književnost, a za koji dan bi trebala biti otvorena i jedanaesta knjižara, u novom muzejskom kvartu u Rijeci, bivšem Benčiću.

U razdoblju koje dolazi jedan od najvećih izazovima s kojima se suočava suvremeno društvo, pa tako i knjižni sektor, jest kako sačuvati kulturu čitanja kod generacije odrasle na video sadržajima, koja je surfala po internetu prije nego što je naučila govoriti, smatra Glamuzina.

U tom smislu, kao jedan od značajnijih programskih iskoraka u sljedećem razdoblju, najavio je širenje dječjeg programa, s dosadašnjih četiri do pet slikovnica i dječjih knjiga godišnje, na čak 40-ak naslova godišnje tijekom sljedećih nekoliko godina.

“To bi, uz sadašnjih osamdesetak naslova, činilo ukupnu brojku od 120 naslova godišnje. Dakle, za dvije do tri godine V.B.Z. bi trebao objavljivati novu knjigu svaki treći dan”, zaključio je Glamuzina.

Gea Vlahović
novinarka kulture
Hina
Marulićev trg 16
10000 Zagreb
mobitel: +385 99 3976 134
telefon: +385 1 4808692

www.hina.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.