na margini

VBZ: Grafički roman “Ljeto njezina života” za kraj trogodišnjeg projekta Na margini

 

Nakladnik VBZ objavio je nagrađivani grafički roman “Ljeto njezina života” njemačkog književnika Thomasa von Steinaeckera i ilustratorice Barbare Yelin, koji govori o mladosti i starosti, životu u staračkom domu, te otvara pitanja o životnim odlukama i značenju sreće.

Knjiga, objavljena u prijevodu Tatjane Jambrišak, ujedno je i posljednje izdanje u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini,trogodišnjeg projekta stvorenog kako bi se hrvatske čitatelje upoznalo s nekim od vrhunskim djela europskih književnosti koja otvaraju teme o problemima s kojima se suočavaju marginalizirane društvene skupine i istodobno promovirala hrvatska književnost na stranim jezicima.

Projekt se odvijao pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, a obuhvatio je objavljivanje, promociju i distribuciju 30 visokokvalitetnih književnih djela, najvećim dijelom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče).

Fokus treće godine projekta “Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima” bio je usmjeren na glasove raznih manjina: seksualnih, dobnih i etničkih, ljude s invaliditetom i zanemarivanu djecu, a obuhvaćao je prijevod i objavu deset visokokvalitetnih književnih djela koja se bave problemima s kojima se suočavaju marginalizirane i stigmatizirane društvene skupine.

Na hrvatskome su objavljene knjige “Vrt od stakla” rumunjske književnice Tatiane Țîbuleac, nagrađena Europskom nagradom za književnost, roman “Slike u dimu” romskog autora Menyhérta Lakatosa, te zbirka pjesama “Asimetrija i Pravi život” poljskog pjesnika Adama Zagajewskog.

Tri su objavljena naslova za djecu i mlade, nagrađivana knjiga poznate norveške autorice Linn Skåber “Mladima”, knjiga “Komet u Mumindolu” i “Memoari Mumintate” finske autorice Tove Jansson, a dva naslova domaćih autora iz biblioteke “Na margini” prevedena su na engleski i njemački jezik, “Special Needs” Lade Vukić (Istros Books, London) i “Ein schönerer Schluss” Bekima Sejranovića (Folio Verlag).

Projekt uključuje dva grafička romana, “Plava je najtoplija boja” Jul Maroh prema kojem je snimljen kultni film “Adelin život” nagrađen Zlatnom palmom, i “Ljeto njezina života” nagrađivane ilustratorice Barbare Yelin i književnika Thomasa von Steinaeckera, topla ljudska priča o temama koje često izbjegavamo: životu u staračkom domu, ispravnosti životnih odluka i tome što je, zapravo, sreća.

Kao završnicu projekta, V.B.Z. je u srijedu, 16. ožujka, organizirao i online tribinu “Život u zreloj dobi: dobrobit navika čitanja, pisanja i kreativnog izražavanja”, koja se održala u Domu za starije osobe Park Zagreb, gdje su psihologinja Jasminka Despot Lučanin, ravnateljica doma Nataša Koražija i voditelj Vladimir Šagadin razgovarali o životu u trećoj dobi, o predrasudama koje vladaju prema ljudima u zrelim godinama, ali i o realnosti njihova života, pogotovo u sadašnjem “novom normalnom”, gdje se svijet pred našim očima mijenja, a sadašnjost postaje neizvjesna.

Iz temeljne ideje biblioteke Na margini koja progovara o manjinama – bilo spolnim, rodnim ili starosnim – potekla je i nova V.B.Z.-ova inicijativa usmjerena na približavanje starijoj populaciji kroz domove za starije, s ciljem poticanja osoba treće životne dobi na čitanje, pisanje i kreativno izražavanje.

To je bila i tema održane tribine, koja označava početak suradnje sa staračkim domovima, a koja će, uz donacije knjiga i opremanje domskih knjižnica, naglasak staviti na kulturni program koji će se organizirati u njihovim prostorima, a obuhvatit će predstavljanje novih knjiga, susrete s domaćim autorima i rasprave o njihovim djelima, te čitanje knjiga i priča, s naglaskom na dobrobiti i prednosti tih aktivnosti za suočavanje s izazovima života u staračkim domovima te ostvarivanje kvalitetnog i ispunjenog starenja.

Autor: HINA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.